Ελαιόλαδο είναι το λάδι που προέρχεται από τους καρπούς της ελιάς (Olea europea). Αποτελεί βασικό στοιχείο της μεσογειακής διατροφής και θεωρείται προϊόν υγιεινής διατροφής λόγω της περιεκτικότητας του σε βιταμίνη Ε, μονοακόρεστα λιπαρά οξέα και αντιοξειδωτικές ουσίες (πολυφαινόλες του ελαιολάδου).
Όλες οι παραπάνω ουσίες δρουν ευεργετικά και θωρακίζουν τον ανθρώπινο οργανισμό.
Από την αρχαιότητα οι έλληνες γνωρίζανε τις ευεργετικές για την υγεία ιδιότητες του ελαιολάδου. Η ιστορία του και η επεξεργασία του στον ελλαδικό χώρο έχει βαθιές ρίζες.
Οι αρχαίοι έλληνες όπως ο Ιπποκράτης αποκαλούσε το ελαιόλαδο μέγα θεραπευτικό, καθώς και άλλοι όπως οι Αναξαγόρας, ο Σόλων και Αριστοτέλης οι οποίοι μελέτησαν το ελαιόλαδο τόσο για τις φαρμακευτικές του ιδιότητες όσο και σαν ανθρώπινη πηγή ζωής.